Charlotte van den Berg (1964)

 

Mijn liefde voor de kunst is ontstaan in mijn vroege jeugdjaren. Toen heb ik veel musea, opera, ballet en theatervoorstellingen en klassieke concerten in binnen en buitenland bezocht.

Mijn kennis van kunst en cultuur heb ik verder kunnen ontwikkelen aan verschillende instituten in Nederland. Eerst heb ik een hbo-diploma tot balletdocente aan de European School of Jazzdance behaald.

Vervolgens heb ik een dubbele master aan twee verschillende Nederlandse universiteiten behaald: Japanse taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit van Leiden en Kunst en Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit.

Door mijn werk als businessclass-stewardess (KLM) heb ik de mogelijkheid gehad om internationale musea en het cultureel erfgoed van andere landen te bezoeken.

Tegenwoordig ben ik werkzaam als galeriemedewerker voor Kunst Centrum Haarlem. Voor dit bedrijf schrijf ik ook artikelen over kunst op social-media. In 2018 heb ik in samenwerking met Manon Babtist kunst(-historische) tentoonstellingen voor KLM gerealiseerd. In 2022 hebben wij Art2Date opgericht. Bij Art2Date komen mijn passies voor kunst, cultuur en taal tot verdere ontwikkeling en verfijning.

 

 

Fotograaf Fjodor C. Buis

Manon Babtist (1966 Rotterdam)

 

Doet als kind al niets liever dan de hele dag kleding maken naar de laatste mode voor haar Barbies.

 

 “Mijn moeder moest mij echt naar buiten slepen anders zat ik de hele dag op mijn kamer te naaien en te tekenen.”

 

Dat gedrevene zit er al vroeg in, ook gewoon handig zijn en weten hoe dingen in elkaar zitten. Zo wisten haar vrienden haar al snel te vinden als er een band lek is, want ook daar draait  ze haar hand niet voor om.

Erg blij is ze wanneer er op de middelbare school de mogelijkheid komt tekenen en kunstgeschiedenis als eindexamenvak te kiezen. Het is dan ook een logische keuze om na de middelbare school naar de kunstacademie in Rotterdam te gaan. Toch is dat er niet van gekomen want het avontuur trok ook.

In januari 1987 begint ze haar carrière bij NLM cityhopper, nog te jong voor de grote KLM. Maar dat gaf wel de mogelijkheid de weekenden te verzetten naar doordeweekse dagen en zo naar de Bob Molenaar Fashion school te gaan in Amsterdam.

 

Talloze avondjurken en trouwkleding voor vrienden en familie verder worden in 1992 en 1993 haar twee zoons geboren. De KLM carrière staat niet stil en inmiddels is Manon van assistent purser, naar purser, nu al 10 jaar senior purser.

De kinderen worden groot en gaan het huis uit. Het leven komt wat zorgen betreft in een rustiger vaarwater en er is meer tijd om eindelijk te gaan doen waar haar hart het meest naar uitgaat. Dat is creëren. Ze neemt schilderles en haar leraar is verrast en enthousiast vanaf haar eerste werk.

 

“Ik heb altijd wel geweten dat ik goed kon tekenen, maar ook dat ik goed kan schilderen. Ik wist alleen niet dat het bijzonder was”.

 

In 2017 tijdje loopt Manon rond met het idee een kunstexpositie te organiseren bij KLM. In die tijd ontmoet ze Charlotte van den Berg. Ze vertellen elkaar hun ambities en spreken af dat als de ideeën meer vorm krijgen ze weer contact met elkaar zullen opnemen.

 Zo organiseren ze met nog twee collega’s uiteindelijk vijf exposities voor KLM. Op eigen initiatief en in eigen beheer.  De exposities zien er uit om door een ringetje te halen en lijken door een ingehuurd bedrijf gerealiseerd te zijn.

 

“Het is vernieuwend voor een groot bedrijf om te kunnen laten zien wat je personeel in zijn mars heeft. Er zijn zo veel luchtvaartmaatschappijen, maar een maatschappij die een gezicht laat zien, de mens achter het bedrijf, maakt het uniek. Dat heeft meerwaarde!”

 

De ervaring van het organiseren van kunstexposities nemen ze mee en het idee ontstaat voor Art2Date. Wat ze bij KLM hebben laten zien kunnen ze ook bij andere bedrijven. De KLM kunstenaars nemen ze mee.

“Elke kunstenaar wil graag zijn werk tonen en we denken dat dit een leuke manier is.”

 

De eerste opdracht is binnen! Oktober 2022 is er woonmaand bij de Ruijter meubel in Cruquius. Er wordt dan ook een kunstroute georganiseerd.